Franse tarte tatin

Franse tarte tatin

Franse tarte tatin

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 225 g bloem
  • 75 g suiker
  • ½ theelepel zout
  • 150 g koude roomboter
  • 2 eetlepels water

Voor de vulling:

  • 100 g suiker
  • 50 g roomboter
  • 750 g zoetzure appels

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en zout toe.
  • Snijd de koude roomboter in blokjes en voeg ze toe aan de bloem.
  • Voeg het water toe en kneed er met koele handen een deeg van.
  • Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (Hetelucht Plus).
  • Laat in een pan met een dikke bodem de suiker met de boter lichtbruin karamelliseren.
  • Draai de pan af en toe, maar roer niet.
  • Schil intussen de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
  • Schenk de warme karamel in de taartvorm en draai de vorm zodat de karamel over de bodem wordt verspreid.
  • Leg de appelparten op de bolle kant dicht tegen elkaar in de karamel.
  • Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 28 cm doorsnede.
  • Leg het deeg op de appels en stop het goed tussen de randen van de vorm en de appels.
  • Bak de appeltaart in ca.
  • 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de appeltaart uit de oven 5 minuten rusten.
  • Leg een schaal op de taart en keer taart en schaak tegelijkertijd om.
  • Serveer de omgekeerde appeltaart lauwwarm of op kamertemperatuur.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met crème fraîche voor een heerlijke toevoeging.
Je kunt variëren met verschillende soorten fruit, zoals stevige handperen, abrikozen, perziken of nectarines.
Voor een extra kruidige smaak kun je de karamellaag bestrooien met 1 eetlepel verse tijmblaadjes voordat je de appels toevoegt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Fruit / Taart
Land van herkomst Frankrijk