Frisse Karnemelkmousse met Karamelsaus
Equipment
- koekenpan met dikke bodem
- wijnglazen
Ingrediƫnten
- 10 blaadjes gelatine
- Sap van 2 limoenen
- 750 ml slagroom
- 100 g poedersuiker
- 500 ml karnemelk
- 150 g witte basterdsuiker
Instructies
- Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
- Verwarm de helft van het limoensap in een pan.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in het warme limoensap.
- Haal van het vuur af.
- Roer de rest van het limoensap erdoor en laat het geheel afkoelen in een grotere bak met koud water.
- Klop 600 ml van de slagroom bijna stijf met de poedersuiker.
- Roer de karnemelk door de bijna stijfgeklopte room.
- Roer het bijna afgekoelde, maar nog net niet opgestijfde limoensap door het slagroom-karnemelkmengsel.
- Verdeel de karnemelkmousse over acht (wijn)glazen en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
- Smelt de witte basterdsuiker in een koekenpan met dikke bodem op laag vuur, zonder te roeren, tot de suiker een mooie bruine kleur heeft.
- Let op dat de suiker niet te donker wordt.
- Verwarm de rest van de slagroom.
- Haal de pan van het vuur en roer de warme slagroom door de gekaramelliseerde suiker.
- Als de karamel hard wordt, verwarm het dan op laag vuur al roerend opnieuw totdat het is opgelost.
- Laat de karamelsaus afkoelen tot lauwwarmte, roer goed door.
- Schenk de karamelsaus voorzichtig over de opgesteven karnemelkmousse en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Garneer de karnemelkmousse met wat vers fruit zoals bessen of plakjes limoen voor een extra frisse touch. Serveer direct voor een heerlijk verkoelend dessert.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 5 g | Vet: 31 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 30 g