Frisse Karnemelkmousse met Karamelsaus

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 10 blaadjes gelatine
  • Sap van 2 limoenen
  • 750 ml slagroom
  • 100 g poedersuiker
  • 500 ml karnemelk
  • 150 g witte basterdsuiker

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Verwarm de helft van het limoensap in een pan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in het warme limoensap.
  • Haal van het vuur af.
  • Roer de rest van het limoensap erdoor en laat het geheel afkoelen in een grotere bak met koud water.
  • Klop 600 ml van de slagroom bijna stijf met de poedersuiker.
  • Roer de karnemelk door de bijna stijfgeklopte room.
  • Roer het bijna afgekoelde, maar nog net niet opgestijfde limoensap door het slagroom-karnemelkmengsel.
  • Verdeel de karnemelkmousse over acht (wijn)glazen en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Smelt de witte basterdsuiker in een koekenpan met dikke bodem op laag vuur, zonder te roeren, tot de suiker een mooie bruine kleur heeft.
  • Let op dat de suiker niet te donker wordt.
  • Verwarm de rest van de slagroom.
  • Haal de pan van het vuur en roer de warme slagroom door de gekaramelliseerde suiker.
  • Als de karamel hard wordt, verwarm het dan op laag vuur al roerend opnieuw totdat het is opgelost.
  • Laat de karamelsaus afkoelen tot lauwwarmte, roer goed door.
  • Schenk de karamelsaus voorzichtig over de opgesteven karnemelkmousse en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Garneer de karnemelkmousse met wat vers fruit zoals bessen of plakjes limoen voor een extra frisse touch. Serveer direct voor een heerlijk verkoelend dessert.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 5 g | Vet: 31 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht
Land van herkomst Nederland