Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Karnemelkmousse met Karamelsaus

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Porties: 8 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 10 blaadjes gelatine
  • Sap van 2 limoenen
  • 750 ml slagroom
  • 100 g poedersuiker
  • 500 ml karnemelk
  • 150 g witte basterdsuiker

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Verwarm de helft van het limoensap in een pan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in het warme limoensap.
  • Haal van het vuur af.
  • Roer de rest van het limoensap erdoor en laat het geheel afkoelen in een grotere bak met koud water.
  • Klop 600 ml van de slagroom bijna stijf met de poedersuiker.
  • Roer de karnemelk door de bijna stijfgeklopte room.
  • Roer het bijna afgekoelde, maar nog net niet opgestijfde limoensap door het slagroom-karnemelkmengsel.
  • Verdeel de karnemelkmousse over acht (wijn)glazen en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Smelt de witte basterdsuiker in een koekenpan met dikke bodem op laag vuur, zonder te roeren, tot de suiker een mooie bruine kleur heeft.
  • Let op dat de suiker niet te donker wordt.
  • Verwarm de rest van de slagroom.
  • Haal de pan van het vuur en roer de warme slagroom door de gekaramelliseerde suiker.
  • Als de karamel hard wordt, verwarm het dan op laag vuur al roerend opnieuw totdat het is opgelost.
  • Laat de karamelsaus afkoelen tot lauwwarmte, roer goed door.
  • Schenk de karamelsaus voorzichtig over de opgesteven karnemelkmousse en serveer direct.

Notities

Garneer de karnemelkmousse met wat vers fruit zoals bessen of plakjes limoen voor een extra frisse touch. Serveer direct voor een heerlijk verkoelend dessert.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 31g | Zout: 0.2mg | Sugar: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Dadar Tahoe 2

omelet van tahoe uit Wonosobo
Recept categorieën: Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ blok tahoe
  • 2 eieren
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 prei beetje dunne fijngehakt
  • 3 eetlepel(s) citroensap
  • 2 tenen knoflook geperste
  • 1 eetlepel(s) sambal oelek
  • 3 eetlepel(s) ketjap
  • ½ theelepel ve-tsin
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verkruimel de tahoe, vermeng hem de uiterst fijngehakte prei, peper, zout, ve-tsin en losgeklopte eieren.
  • Bak hier in een koekenpan met dikke bodem een omelet van.
  • Keer hem om op een deksel en laat hem zachtjes met de ongebakken zijde naar onderen weer in de pan glijden en bak hem zachtjes lichtbruin en gaar.
  • Meng de ketjap door de sambal, voeg het citroensap toe en giet de saus over de omelet.

Magnetron:

  • Doe de olie in een glazen deksel (ø 24 cm) en verwarm deze onafgedekt ca. 2 min. op 100%.
  • Schenk het eimengsel erop en verwarm het onafgedekt 5 à 6 min. op 70%.
  • Schep halverwege de bereidingstijd de gestolde buitenkant naar binnen en de gestolde binnenkant naar buiten.
  • Serveer de omelet met de saus.