Gamba's in Roomsaus

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 14 mooie gamba's rauw en ongepeld
  • 2 sjalotten
  • 2 grote knoflooktenen
  • 1 grote verse peper
  • Olijfolie
  • Witte wijn
  • Sherry
  • ½ courgette of kleine hele
  • Bouquet garni kruidenbundel
  • Boter
  • Bloem
  • Aardappelpuree
  • Peper en zout
  • Kookroom
  • Eventueel wat geraspte kaas

Instructies

  • Verhit olijfolie en voeg sjalotten, knoflook, en fijngesneden peper toe.
  • Bak tot de olie begint te bruisen.
  • Blus af met citroensap en een glas droge, kruidige rosé of witte wijn.
  • Voeg indien beschikbaar een lepel gedroogde bouquet garni toe en laat het even intrekken.
  • Pel de gamba's,verwijder het damaanzet uit de kop en trek de darm eruit of snijd hem uit de rug.
  • Marineer de gamba's gedurende een halve dag in de marinade.
  • Bak de schalen en koppen van de gamba's snel in een beetje olijfolie tot ze roze kleuren en
  • lichtbruin aan de randjes zijn.
  • Blus met 0,2 liter water en laat de bouillon twintig minuten trekken en inkoken.
  • Zeef de schalen eruit.
  • Maak een roux van boter en bloem en voeg de hete bouillon toe.
  • Maak de saus af met een scheutje sherry en enkele eetlepels (kook)room.
  • Voeg een paar lepels groenten uit de marinade toe.
  • Snijd dunne, langwerpige plakken van de halve courgette, zout deze licht en laat ze tien minuten staan.
  • Spoel ze af en dep ze stevig droog met keukenpapier.
  • Vet een hoge ovenschaal in met olijfolie en leg de courgette plakken dakpansgewijs op de bodem.
  • Creëer een rand van aardappelpuree langs de randen van de schaal.
  • Schik de gamba's tussen de pureerand.
  • Giet de saus over de gamba's tot aan de rand van de puree.
  • Naar smaak kan er eventueel wat geraspte kaas over de schotel worden gestrooid.
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde hete oven en bak deze twintig tot vijfentwintig
  • minuten tot de schotel heet is en lichtbruin is geworden.
  • Serveer dit gerecht met een stevige salade met maïskorrels en een mosterddille-dressing.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hapjes / Zeevruchten
Land van herkomst Spanje