Gebakken Spek op Tong met Zuurkoolmayonaise

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de Zuurkoolmayonaise:

  • 150 g zuurkool
  • 60 g eidooier
  • Mosterd
  • 2,5 dl maisolie
  • Zout
  • Peper

Voor het Buikspek:

  • 1 kg buikspek
  • 10 g kleurzout
  • Verse peper
  • 2 dl gevogeltefond
  • 100 g wortel
  • 1 ui
  • 100 g prei
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel

Voor het Gerecht:

  • 300 g zuurkool
  • 50 g boter
  • 32 plakken ontbijtspek
  • 32 tongfilets
  • Tuinkers

Instructies

Voorbereiding:

  • Kook de zuurkool met wat water en boter tot deze beetgaar is.
  • Leg de plakken ontbijtspek op een bakplaat met siliconen en droog ze 20 minuten in een oven op 120 graden Celsius tot ze krokant zijn.
  • Verkruimel het spek vervolgens.

Zuurkoolmayonaise:

  • Pureer 150 gram van de beetgare zuurkool in een keukenmachine met de eidooiers en mosterd.
  • Voeg langzaam, druppel voor druppel, de maisolie toe tot een dikke mayonaise ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Buikspek:

  • Wrijf het buikspek in met peper, versgemalen peper en kleurzout.
  • Plaats het spek, samen met de gevogeltefond, schoongemaakte wortel, ui, prei, laurier en kruidnagel in een plastic zak en trek vacuüm.
  • Kook het spek gaar in water van 90 graden Celsius.
  • Snijd het buikspek vervolgens in 32 plakken.

Bereiding van het Gerecht:

  • Maak de tongfilets droog.
  • Leg op elke tongfilet een plak buikspek.
  • Bak de tongfilets in olie met de spekzijde naar beneden tot het spek krokant is.
  • Verwarm de resterende zuurkool.

Dresseren:

  • Leg de tongfilets met het spek naar boven op borden.
  • Schep wat verwarmde zuurkool langs de filets.
  • Voeg een lepel zuurkoolmayonaise toe op het bord en bestrooi met het verkruimelde spek.
  • Garneer met tuinkers.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer dit smakelijke tussengerecht met een frisse salade voor een evenwichtige maaltijd.
Dit gerecht kan ook dienen als voor- of hoofdgerecht, afhankelijk van de portiegrootte en het menu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Tussengerecht / Vis