Gegratineerde aardappels met kwark
Equipment
- ovenschaal, 25 x 15 cm
Ingrediënten
- 100 g ontbijtspek
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olie
- 750 g bloemige aardappels
- zout en versgemalen peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel boter of margarine
- 1 eierdooier
- 200 g volle kwark
- 1 bekertje slagroom 125 ml
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
- Spek in reepjes snijden.
- Ui pellen, halveren en in dunne halve ringen snijden.
- Knoflook pellen en fijnhakken.
- In koekenpan olie verhitten.
- Spek en ui 4 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen.
- Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden.
- In kom aardappels mengen met spek, ui en knoflook.
- Zout, peper en nootmuskaat erdoor scheppen.
- Ovenschaal invetten met helft van boter.
- Aardappelmengsel in ovenschaal scheppen en gladstrijken.
- Eierdooier loskloppen met kwark, slagroom, zout en peper.
- Over aardappels schenken.
- Rest van boter in vlokjes erover verdelen.
- Aardappelschotel 1 uur in oven licht goudbruin en gaar bakken.
Voedingswaarden
Calories: 475 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 14 g | Vet: 32 g