Gegratineerde uiensoep uit me nieuwe kookboek

Gegratineerde uiensoep uit me nieuwe kookboek

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 2 bouillonblokjes
  • 50 gram boter
  • 1 glas droge wijn
  • 4 sneetjes oud brood
  • 1 eetlepel(s) bloem
  • zout en peper uit de molen

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 graden.
  • Pel de uien maar bewaar de schillen en vliesjes.
  • Doe die in een pan vul met water tot de schillen onder staan.
  • Laat op een zacht vuurtje 10 min. trekken, niet langer.
  • Giet af door een zeef: dit bruine geurige uienwater is de basis voor je soep!
  • Snij ondertussen de gepelde uien in dunne ringen.
  • Laat de boter smelten in een braadpan met een dikke bodem.
  • Fruit de uienringen met het deksel op de pan in half uur zacht, gaar en lichtbruin.
  • Schep op het laatst een lepel bloem en snufje zout erdoor.
  • Giet de witte wijn erbij en laat op hoog vuur de alcohol verdampen.
  • Voeg 1 liter uienwater erbij plus de bouillonblokjes
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur zonder deksel,
  • Proef het op zout en peper.
  • Steek intussen 4 rondjes uit het brood en rasp de kaas.

Serveren:

  • Schep de soep in ovenvaste soepkommen, leg het brood erop,
  • bestrooi het met kaas en gratineer +/- 10 minuten goudbruin in de oven!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Soep