Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 pakje zuurkool 500 g
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml bier
  • 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
  • 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
  • Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
  • Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
  • Snijd de appels in dunne plakken.
  • Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
  • Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
  • Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.

Voedingswaarden

Calories: 426 kcal | koolhydraten: 66 g | Protein: 13 g | Vet: 11 g | Zout: 12 g | Sugar: 23 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch