Gegrilde Kalfsentrecote met Rucolasalsa en Gekarameliseerde Tomaatjes
Equipment
- Gekarteld broodmes
Ingrediënten
- 4 kalfsentrecôtes op kamertemperatuur
- 1 ongesneden wit brood bijv. Pain de Campagne
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 75 g rucola
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 500 g cherry trostomaten
- 1½ eetlepel poedersuiker
- 50 g Grano Padano pittige kaas, geraspt
- 5 eetlepels extra vierge olijfolie
- Versgemalen zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- 100 g baby leaves sla
Instructies
- Leg het brood 1 uur in de vriezer.
- Verhit een grillpan op hoog vuur.
- Dep de kalfsentrecôtes droog met keukenpapier en bestrijk ze met 1 eetlepel olie.
- Gril het vlees in 4 minuten per kant rosé, halverwege draaien voor een mooi ruitpatroon.
- Haal het vlees uit de grillpan, bestrooi met zout en peper, en laat het nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
- Snijd het vetrandje van het vlees en snijd het in lange plakken.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Leg twee derde van de tomaten op een bakplaat.
- Besprenkel met balsamicoazijn en bestrooi met poedersuiker.
- Rooster de tomaten ongeveer 10 minuten in de oven, tot het velletje openklapt.
- Haal de bakplaat uit de oven en ontvel de rest van de tomaten.
- Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Maal in een keukenmachine twee derde van de rucola met de pijnboompitten fijn op laag tempo.
- Roer de geraspte Grano Padano en de stukjes tomaat door de rucolasalsa.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd met een gekarteld broodmes 12 flinterdunne plakjes van het brood.
- Leg ze op een bakplaat, bestrijk met 1-2 eetlepels olijfolie en bestrooi met grofgemalen zout.
- Bak het brood in 5-10 minuten in de oven lichtbruin en krokant.
- Verdeel de baby leaves sla over vier borden en leg een theelepel rucolasalsa in het midden (om schuiven van het brood te voorkomen).
- Serveer de gegrilde kalfsentrecôtes naast de salade en schep de rest van de salsa in vier smalle glaasjes op het bord.
- Garneer elk glas met een krokant broodplakje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Tempranillo past goed bij dit gerecht. Geniet ervan! 🍷Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 28 g | Vet: 32 g | Zout: 0.9 mg | Sugar: 2 g