Gegrilde Ribeye met Rode Wijnsaus, Gebakken Aardappels en Witlof

Gegrilde Ribeye met Rode Wijnsaus, Gebakken Aardappels en Witlof

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 28 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels geschild
  • 5 eetlepels roomboter in blokjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 ml volle rode wijn
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel koude roomboter in blokjes
  • 500 g witlof
  • 4 ribeyes
  • 1 eetlepel olie
  • 4 sjalotten gesnipperd

Instructies

  • Snijd de aardappels in gelijke partjes en dep ze droog.
  • Verhit in een (hapjes)pan 2 eetlepels boter.
  • Voeg de aardappels toe en bestrooi met zout en peper.
  • Laat ze afgedekt op laag vuur in 20 minuten gaar worden.
  • Schud de pan regelmatig (deksel niet van de pan halen!
  • ).
  • Fruit in een steelpan de knoflook in 1 eetlepel boter.
  • Voeg de rode wijn toe en laat op hoog vuur kort inkoken.
  • Voeg de vleesfond en tijm toe en laat inkoken tot sausdikte.
  • Klop snel met een garde de koude boter door de jus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.
  • Halveer de witlof en snijd deze in de lengte in repen.
  • Bak in een koekenpan de witlof in 2 eetlepels boter in 10 minuten goudgeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een grillpan.
  • Bestrooi de ribeye met zout en peper en bestrijk met olie.
  • Gril het vlees op hoog vuur 4-8 minuten, halverwege keren.
  • Verdeel de aardappels, witlof en ribeye over vier borden.
  • Schep de sjalot en saus over het vlees.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze rijke en smaakvolle ribeye met rode wijnsaus vraagt om een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec. De krachtige aroma's van de wijn passen perfect bij de intense smaken van het gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 780 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 46 g | Vet: 51 g | Zout: 2.8 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees
Land van herkomst Europa / Frankrijk
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij