Gehaktbal voor Twee met Groentevulling en Jus

Een grote gehaktbal voor twee personen, gevuld met wortel, erwtjes en paprika, doorgesneden om de vulling te tonen, geserveerd met jus, aardappelpuree en sperziebonen op een rustieke houten tafel met een vork en wat kruimels voor een levensecht gevoel.

Gehaktbal voor Twee met Groentevulling en Jus

Op zoek naar het ultieme, gezellige dinertje voor jou en je favoriete tafelgenoot? Dit is de gehaktbal voor twee, de bal die je deelt, of niet! Deze gigantische, met verse groenten gevulde gehaktbal is een ode aan de ouderwetse gezelligheid. Zodra de geur van boter en nootmuskaat door de keuken trekt, weet je: dit is liefde op een bord. Deel de bal (en de jus!) en de lachsalvo's, want wat is romantischer dan samen worstelen met één heerlijk grote bal?
Porties: 2
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
!ndicatie €2,00 - €3,00 per persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Niet te grote braadpan
  • Kleine kom

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt half-om-half
  • 3 beschuiten
  • 1 ei
  • 75 gram verse groenten bijv. paprika, ui, prei, tuinkruiden
  • bloem Naar smaak
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • water of bouillon Naar smaak
  • peper Naar smaak
  • zout Naar smaak
  • nootmuskaat Naar smaak

Instructies

  • Begin met de gehaktbal voor twee.
  • Doe het gehakt in een grote kom en wrijf de beschuiten er boven fijn.
  • Voeg peper, zout en een snufje nootmuskaat toe.
  • Kluts het ei en voeg dit ook toe aan het gehakt.
  • Was de 75 gram verse groenten (paprika, ui, prei, tuinkruiden) en hak deze heel fijn.
  • Voeg de fijngehakte groenten bij het gehakt.
  • Meng alles heel goed door elkaar totdat de groenten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Vorm van het gehakt één grote, compacte bal.
  • Neem een niet te grote braadpan en laat de 100 gram boter daarin lichtbruin worden.
  • Leg de bal er voorzichtig in, sluit de pan en laat de bal op matig vuur in 30 minuten gaar braden; keer de bal af en toe om, zodat deze aan alle kanten mooi bruin wordt.
  • Neem de bal uit de pan en giet bijna alle boter voor later gebruik in een kommetje.
  • Blus de rest van het braadvet af met water of bouillon.
  • Maak in een kleine kom een papje van het aardappelzetmeel en wat water en voeg dit al roerend aan de saus toe tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Snijd eventuele overgebleven groenten in fijne reepjes en voeg die aan de saus toe voor extra smaak en kleur.
  • Leg de bal terug in de pan en laat hem nog 5 minuten sudderen in de saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveersuggestie
Serveer deze grote bal als middelpunt op een schaal met knapperige frieten of gebakken aardappels. De saus (jus) uit de pan is perfect om over de aardappels en de bal te scheppen. Een simpele salade met een lichte vinaigrette zorgt voor een frisse tegenhanger van dit hartige gerecht.
Wijnadvies
Zo’n royale, hartige bal die in boter is gebraden en geserveerd wordt met een rijke jus, vraagt om een wijn die zowel de structuur als de kruidigheid aankan, zonder de show te stelen van de gehaktbal voor twee. We kiezen voor een soepele, fruitgedreven rode wijn. Een zachte Merlot met zachte tannines uit bijvoorbeeld Chili of de Languedoc is ideaal. Zijn rijpe bessenaroma’s harmoniseren prachtig met het hartige vlees. Als alternatief kun je gaan voor een lichte, fruitige Pinot Noir, die met zijn aardse tonen de groenten in de bal complimenteert en de vetten keurig neutraliseert. Het is de perfecte fles om te delen, net als de bal zelf, waarna je elkaar nog uren diep in de ogen kunt kijken.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 30 g | Vet: 40 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden