Gekarameliseerde Appeltaart met een Twist

Gekarameliseerde Appeltaart met een Twist

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • 125 g koude roomboter
  • 150 g kristalsuiker
  • 6 middelgrote appels bijvoorbeeld Golden Delicious of Jonagold

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Voeg 100 g koude roomboter toe aan de bloem en snijd dit kruislings met twee messen in kleine blokjes.
  • Voeg een mespunt zout, 75 g suiker en 2-3 eetlepels ijskoud water toe.
  • Kneed het geheel snel met koele handen tot een stevig deeg.
  • Verpak de deegbal in plasticfolie en laat deze 1 uur rusten in de koelkast.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
  • Vet een taartvorm dik in met de rest van de boter en strooi de overgebleven suiker eroverheen.
  • Leg de appels met de bolle kant tegen elkaar aan in de taartvorm.
  • Zet de vorm 15 minuten op laag vuur (op een vlamverdeler), totdat de suiker is gesmolten en lichtbruin kleurt.
  • Haal de vorm van het vuur.
  • Bestuif ondertussen het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm.
  • Voeg indien nodig extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Leg de deeglap op de appels en vouw het aan de zijkant rond de appels.
  • Druk de bovenkant lichtjes aan zodat de appels weer goed op de bolle kant liggen.
  • Maak een gaatje in het deeg zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  • Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven op 200 °C gedurende ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat de taart 5 minuten afkoelen.
  • Plaats een grote schaal op de vorm, draai beide om en laat de taart voorzichtig uit de vorm glijden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht
Land van herkomst Frankrijk