Gemakkelijke Speculaasbrokken
Equipment
- huishoudfolie
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 175 g koude harde roomboter in kleine blokjes
- 50 g blanke amandelen gehalveerd
Instructies
Voorbereiden:
- Meng in een kom zelfrijzend bakmeel met bruine suiker, een halve theelepel zout en speculaaskruiden.
- Voeg de blokjes koude boter toe en meng alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg.
- Kneed het deeg snel met koele handen tot een samenhangende en soepele bal.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur, maar liever 2-3 dagen, rusten in de koelkast (hierdoor kan de speculaassmaak zich goed ontwikkelen).
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem.
- Rol het speculaasdeeg uit op het werkvlak tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
- Druk de gehalveerde amandelen in het deeg.
- Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de speculaas afkoelen op een rooster en bewaar het vervolgens in een trommel.
- Voor het serveren, breek de speculaas in stukken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze speculaasbrokken gaan goed samen met een glas dessertwijn, zoals een zoete Riesling of een PX Sherry. De rijke en kruidige smaken van de speculaas zullen mooi samengaan met de zoetheid en complexiteit van de wijn.
Voedingswaarden
Calories: 245 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 3 g | Vet: 15 g | Sugar: 15 g