Gentse stoverij van Astrid Veltman versie 3
Ingrediënten
- 1 flesje donker bier bijvoorbeeld Westmalle
- Dubbel Trappist
- 500 gr schouderkarbonade
- 500 gr riblappen
- 3 uien
- 1 teen knoflook
- 1 smalle winterpeen
- 50 gr boter
- 1 laurierblad
- 4 takjes tijm
- 1 ontkorst sneetje witbrood
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 2 eetlepels rinse appelstroop
Instructies
- Laat het bier op kamertemperatuur komen.
- Snijd de stukjes bot uit de karbonade en snijd beide vleessoorten in blokjes.
- Hak de uien grof.
- Pel de knoflook en snijd hem in plakjes.
- Schrap de winterpeen, was hem en snijd hem in plakjes.
- Smelt de boter in een braadpan, bak de vleesblokjes al omscheppend rondom bruin en schep het vlees uit de pan op een schaal.
- Fruit de uien in het achtergebleven bakvet, voeg de winterpeen, de knoflook en de kruiden toe en bak ze nog 2 minuten mee.
- Doe de vleesblokjes weer in de pan, schenk het bier langs de rand van de pan bij het vlees en breng het geheel aan de kook.
- Besmeer het brood met de mosterd en de appelstroop, snijd het in blokjes en schep die door het vlees.
- Leg het deksel op de pan en stoof het vlees, onder af en toe omscheppen, in ± 2 uur gaar.
- Verwijder voor het serveren de laurier en de tijm en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met gekookte aardappelen en appelcompôte.