Gentse Stoverij met Donker Bier

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Braadpan of grote koekenpan

Ingrediënten

  • 1 flesje donker Belgisch bier
  • 2 x 250 g biologische schouderkarbonade
  • 500 g biologische riblappen
  • 3 uien grof gehakt
  • 1 teen knoflook in plakjes
  • 1 dunne winterpeen geschild en in plakjes
  • 50 g boter
  • 1 laurierblad
  • 4 takjes tijm
  • 1 sneetje witbrood ontkorst
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 2 el rinse appelstroop
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Laat het bier op kamertemperatuur komen.
  • Verwijder eventuele stukjes bot uit de karbonades en snijd zowel de karbonades als de riblappen in blokjes.
  • Smelt de boter in een braadpan of grote koekenpan en bak de vleesblokjes al omscheppend rondom bruin.
  • Schep het vlees uit de pan en leg op een schaal.
  • Fruit de grof gehakte uien in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de plakjes knoflook, plakjes winterpeen, laurierblad en takjes tijm toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Leg de vleesblokjes terug in de pan en schenk het bier langs de rand van de pan bij het vlees.
  • Breng aan de kook.
  • Besmeer het sneetje witbrood met de mosterd en appelstroop en snijd het in blokjes.
  • Schep de broodblokjes door het vlees.
  • Leg een deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 uur stoven op laag vuur, af en toe omscheppen.
  • Verwijder voor het serveren de laurier en tijm en breng de stoverij op smaak met zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Serveer deze Gentse Stoverij met een glas rode wijn zoals een stevige Bordeaux of een Syrah. De rijke, volle smaak van de wijn sluit goed aan bij de diepe, complexe smaken van het stoofvlees en het donkere bier.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stoofpot
Land van herkomst België