Gepocheerde varkensfilet met lente groenten en warme knoflookbotersaus

Heerlijk lente gerecht met veel verse groenten
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g varkensfilet
  • 6 jeneverbessen
  • 8 peperkorrels
  • 1 bleekselderijstengel
  • 1 venkelknol
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 aubergine
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel gedroogde majoraan
  • 1 bol knoflook
  • 100 g boter
  • 2 witte uien
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 paprika
  • 1 dl room
  • 1 bosje radijsjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bleekselderij, venkel, een ui, wortel, twee teentjes knoflook en de kont van de venkel klein.
  • Breng een pan met water aan de kook met de jeneverbessen, peperkorrels en voeg de varkensfilet toe.
  • Zorg ervoor dat het vlees volledig onder water staat.
  • Breng de bouillon met het vlees aan de kook en draai het vuur laag.
  • Voeg de fijngesneden groenten, kruiden, en een eetlepel azijn toe aan de pan.
  • Laat alles 3 uur zachtjes sudderen zonder te laten koken.
  • Maak ondertussen de knoflook en ui schoon en snijd ze fijn.
  • Fruit ze in een aparte sauspan met een scheutje olijfolie op laag vuur.
  • Schep met een soeplepel drie flinke lepels bouillon vanuit de grote pan in de sauspan met knoflook en ui.
  • Voeg de room toe en laat zachtjes iets indikken.
  • Schil de aardappel en snijd de resterende groenten grof.
  • Kook eerst de aardappelen 5 minuten in de gezeefde bouillon, voeg daarna de rest van de groenten toe en kook ze tot ze gaar zijn.
  • Haal het vlees uit de bouillon en houd het warm in aluminiumfolie.
  • Mix de saus met een staafmixer en zeef het in een ander pannetje.
  • Voeg langzaam de boter en olijfolie toe aan de saus terwijl je mixt.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gekookte groenten op een schaal, snijd het vlees in dunne plakken en leg het op de groenten.
  • Giet de warme knoflookbotersaus over het gerecht en serveer.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit gerecht combineert mals varkensvlees met een scala aan lentegroenten en een verrukkelijke knoflookbotersaus. Geniet ervan!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Mediterraan