Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Ingrediënten
Voor de lamsbout:
- 2 eetlepels zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn of 1 theelepel verkruimelde gedroogde rozemarijn
- 50 g boter gesmolten
- 1 lamsbout van ongeveer 2 kg
Voor de aardappel-knoflook gratin:
- Aardappels in dunne plakjes
- Zout en peper naar smaak
- 1 teentje knoflook geperst
- Slagroom
Instructies
Voor de lamsbout:
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Meng zout, peper en rozemarijn met gesmolten boter.
- Bestrijk de lamsbout met het botermengsel en leg het in een ondiepe braadslee.
- Braad het vlees 15 minuten aan in het midden van de oven.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
- Braad de lamsbout nog 40-60 minuten, afhankelijk van het gewicht.
- Reken 12-15 minuten braadtijd per pond voor rosé vlees en 20 minuten per pond voor doorbakken vlees.
- Pak de lamsbout in aluminiumfolie en laat het 15 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Voor de aardappel-knoflook gratin:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schik dunne plakjes aardappel in een ingevette ovenschaal en voeg zout, peper en geperste knoflook toe tussen de lagen.
- Schenk zoveel slagroom over de aardappels totdat ze onder staan.
- Bak de aardappel-knoflook gratin 1 1/2 uur in het midden van de oven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze feestelijke maaltijd vraagt om een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaken van de wijn complementeren perfect de rijke smaak van het lamsvlees en de romige textuur van de gratin.Voedingswaarden
Calories: 758 kcal | koolhydraten: 25.6 g | Protein: 49.8 g | Vet: 51.4 g | Zout: 3.9 mg | Sugar: 1.2 g