Gestoofde Prei in Rode Wijnmarinade

Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Ruime koekenpan
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 6 dunne preien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon van tablet
  • 2 theelepels rode-wijnazijn
  • 1 theelepel pittige mosterd
  • 2 theelepels verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwijder de onderkant en het donkergroene, stugge deel van de preistengels.
  • Snijd de prei in de lengte in en spoel ze grondig in lauw water.
  • Knijp het vocht eruit en was ze nogmaals.
  • Knijp zo veel mogelijk vocht eruit en snijd de preistengels vervolgens in gelijke stukken van ongeveer 5 cm.
  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan.
  • Voeg de prei toe en bak deze op middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin, waarbij je de prei regelmatig keert.
  • Schenk de rode wijn en 100 ml kippenbouillon bij de prei in de pan.
  • Laat het geheel 10 minuten met deksel erop smoren, tot de prei zacht is geworden.
  • Leg de gestoofde prei op een serveerschaal.
  • Schenk de rode-wijnazijn en de rest van de kippenbouillon in de koekenpan.
  • Breng al roerende aan de kook en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Haal de pan van het vuur en roer de mosterd door het wijnmengsel.
  • Breng op smaak met peterselie, zout en peper.
  • Schenk het wijnmengsel over de prei en laat de prei minimaal 1 uur marineren op kamertemperatuur.
  • Serveer de prei op kamertemperatuur.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze gestoofde prei in rode wijnmarinade smaakt heerlijk bij kip uit de oven.
Als wijnadvies kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz, die goed samengaat met de rijke smaken van de prei en de rode wijnmarinade.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Internationaal