Gevulde kool
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Ingrediënten
Instructies
- Meng het vlees goed doorelkaar met het in water geweckte en goed uitgeknepen witbrood en de rijst.
- Peper en zout het mengsel naar smaak.
- Laat de kool in zijn geheel enkele minuten blancheren [koken] zodat U er de bladeren gemakkelijk af kunt nemen en deze zachter zijn.
- Maak ieder blad los en leg het plat.
- Haal de grote nerf eruit.
- Leg op ieder blad een eetlepel van de farce en rol het zo goed op dat deze er gedurende het koken niet uitloopt.
- Bedek de bodem van een grote braadpan met fijngesneden kool [vooral zuurkool raad ik U zeer aan], plakjes gerookt spek en dan een laag koolrolletjes dicht tegen elkaar aangedrukt, nog een laag fijn gesneden kool en gerookt spek enz. tot de pan vol is.
- De laatste laag moet zuurkool met spek zijn.
- Voeg een half glas water erbij.
- Doe de deksel op de pan en zet deze op een zacht vuur gedurende een uur.
- Doe er dan tomatenpuree en enige verse ontvelde en ontpitte tomaten bij en zet weer een uur op zacht vuur.
- Zet dan de pan 2 uur van het vuur af, en laat daarna nog een uur koken.
- Voor het opdoen doet U de deksel van de pan en laat het gerecht in een warme oven goudbruin kleuren.
- Keer om op een schotel en dan weer om zodat de goudbruine kant boven komt.
- Het is aan te bevelen deze schotel de dag van tevoren te maken en dan op te warmen, daar zij dan veel lekkerder is.
- U kunt dit gerecht geven met een gebak van maïsmeel gemaakt.
- Werp het maïsmeel in een pan kokend gezouten water.
- Roer goed met een houten lepel en blijf het hiermee bewerken tot het gaar is.
- Doe het in een beboterde vorm en stulp om [eventueel au bain Marie opwarmen].
Notities / Tips / Wijnadvies
Dit is het Roemeens volksvoedsel.
Het wordt veel gegeten inplaats van brood.
Het wordt veel gegeten inplaats van brood.