Gevulde kool

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pond rundergehakt
  • ½ pond varkensgehakt
  • ½ ons gekookte rijst
  • snee witbrood [in water geweekt en goed uitgeknepen]
  • kool de bladeren van een grote
  • gerookt spek
  • tomatenpuree
  • verse tomaten
  • peper
  • zout
  • zuurkool

Instructies

  • Meng het vlees goed doorelkaar met het in water geweckte en goed uitgeknepen witbrood en de rijst.
  • Peper en zout het mengsel naar smaak.
  • Laat de kool in zijn geheel enkele minuten blancheren [koken] zodat U er de bladeren gemakkelijk af kunt nemen en deze zachter zijn.
  • Maak ieder blad los en leg het plat.
  • Haal de grote nerf eruit.
  • Leg op ieder blad een eetlepel van de farce en rol het zo goed op dat deze er gedurende het koken niet uitloopt.
  • Bedek de bodem van een grote braadpan met fijngesneden kool [vooral zuurkool raad ik U zeer aan], plakjes gerookt spek en dan een laag koolrolletjes dicht tegen elkaar aangedrukt, nog een laag fijn gesneden kool en gerookt spek enz. tot de pan vol is.
  • De laatste laag moet zuurkool met spek zijn.
  • Voeg een half glas water erbij.
  • Doe de deksel op de pan en zet deze op een zacht vuur gedurende een uur.
  • Doe er dan tomatenpuree en enige verse ontvelde en ontpitte tomaten bij en zet weer een uur op zacht vuur.
  • Zet dan de pan 2 uur van het vuur af, en laat daarna nog een uur koken.
  • Voor het opdoen doet U de deksel van de pan en laat het gerecht in een warme oven goudbruin kleuren.
  • Keer om op een schotel en dan weer om zodat de goudbruine kant boven komt.
  • Het is aan te bevelen deze schotel de dag van tevoren te maken en dan op te warmen, daar zij dan veel lekkerder is.
  • U kunt dit gerecht geven met een gebak van maïsmeel gemaakt.
  • Werp het maïsmeel in een pan kokend gezouten water.
  • Roer goed met een houten lepel en blijf het hiermee bewerken tot het gaar is.
  • Doe het in een beboterde vorm en stulp om [eventueel au bain Marie opwarmen].

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit is het Roemeens volksvoedsel.
Het wordt veel gegeten inplaats van brood.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Rundvlees / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Roemenië