Gevulde speculaas van Astrid Veltman 2

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 160 gram boter
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • 300 gram amandelspijs
  • 3 eieren
  • ½ eetlepel sinaasappelrasp
  • 20 gram amandelen

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
  • Doe de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk erbij en kneed met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast 2 uur rusten.
  • Verkruimel intussen de amandelspijs, voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en roer alles tot een gemakkelijk uit te smeren massa.
  • Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
  • Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
  • Snijd het deeg in 2 stukken en leg 1 plak in de bakvorm.
  • Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
  • Verdeel het amandelspijsmengsel over het deeg, leg de tweede deeglap erop en druk het wat aan.
  • Bestrijk ook deze deeglap met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
  • Bak de speculaas in 40 minuten bruin en gaar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas