Gevulde speculaas van Astrid Veltman 4

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 400 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • ½ eetlepel geraspte citroenschil

Voor het deeg:

  • 250 gram bakmeel zelfrijzend
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • zout
  • 175 gram boter koude in stukjes
  • 25 gram amandelen gehalveerde
  • 2 eetlepels melk

Instructies

  • Zeef het bakmeel boven een kom en maak in midden een kuiltje.
  • Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje, verkruimel ze met de vingers door het bakmeel en kneed dit snel tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Deel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot een lap van ± 15 x 15 cm en 7 mm dik.
  • Leg 1 deeglap op de bakplaat en prik die met een vork in.
  • Verdeel er de amandelspijs over en dek af met de tweede deeglap.
  • Druk de randen op elkaar.
  • Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met melk.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 35 minuten bruin en laat hem 10-15 minuten afkoelen.

Vulling:

  • Vermeng de amandelspijs met het ei en de citroenrasp en kneed het goed door.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas