Gevulde speculaas van Astrid Veltman

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels melk
  • 1 portie amandelspijs
  • 50 gram witte amandelen
  • 1 eidooier

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein.
  • Voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg.
  • Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm.
  • Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand.
  • Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan.
  • Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant met de met de melk losgeroerde eidooier.
  • Schuif de bakplaat iets onder het midden van een matig warme oven (± 150°C) en bak de koek in ½ tot ¾uur goudbruin en gaar.
  • Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas