Gevulde Tomaten met Rijst en Munt
Equipment
- koekenpan met antiaanbaklaag
- scherp mes
Ingrediënten
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 4 grote vleestomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 250 g voorgekookte basmatirijst
- 15 g verse munt fijngesneden
- Zout en peper naar smaak
- Mespuntje suiker
- Snufje cayennepeper optioneel
Instructies
- Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
- Hak ze grof en laat ze afkoelen op een snijplank.
- Verwijder het kroontje en een dun plakje van de onderkant van de tomaten, zodat ze beter blijven staan.
- Hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel, bewaar het vruchtvlees niet.
- Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout, peper en een mespuntje suiker.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
- Voeg de tomatenpuree, gemalen komijn en kaneelpoeder toe aan het ui-knoflookmengsel en bak dit 1 minuut mee.
- Voeg de voorgekookte basmatirijst toe en verwarm het geheel goed door.
- Breng het rijstmengsel op smaak met zout, peper en eventueel een snufje cayennepeper.
- Roer de geroosterde pijnboompitten en fijngesneden munt door het rijstmengsel.
- Vul de uitgeholde tomaten royaal met het warme rijstmengsel.
- Notities / Tips / Wijnadvies:
- Voor een extra smaakdimensie kun je 100 g verkruimelde geitenkaas toevoegen aan het warme rijstmengsel.
- Je kunt de gevulde tomaten ook in een ingevette ovenschaal plaatsen en enkele minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bakken.
- Als alternatief kun je de tomaten vullen met een koude rijstsalade.