Gevulde Tomaten met Rijst en Munt

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 grote vleestomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 250 g voorgekookte basmatirijst
  • 15 g verse munt fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Mespuntje suiker
  • Snufje cayennepeper optioneel

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Hak ze grof en laat ze afkoelen op een snijplank.
  • Verwijder het kroontje en een dun plakje van de onderkant van de tomaten, zodat ze beter blijven staan.
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel, bewaar het vruchtvlees niet.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout, peper en een mespuntje suiker.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, gemalen komijn en kaneelpoeder toe aan het ui-knoflookmengsel en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de voorgekookte basmatirijst toe en verwarm het geheel goed door.
  • Breng het rijstmengsel op smaak met zout, peper en eventueel een snufje cayennepeper.
  • Roer de geroosterde pijnboompitten en fijngesneden munt door het rijstmengsel.
  • Vul de uitgeholde tomaten royaal met het warme rijstmengsel.
  • Notities / Tips / Wijnadvies:
  • Voor een extra smaakdimensie kun je 100 g verkruimelde geitenkaas toevoegen aan het warme rijstmengsel.
  • Je kunt de gevulde tomaten ook in een ingevette ovenschaal plaatsen en enkele minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bakken.
  • Als alternatief kun je de tomaten vullen met een koude rijstsalade.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rosé, zoals een Pinot Noir Rosé, past uitstekend bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de kruidige en aromatische smaken van de gevulde tomaten en de munt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Hoofdgerechten / Rijst
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Snel te maken
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Suikervrij / Vegetarisch / Zout arm