Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1250 g aubergine
- 1 ui gesnipperd
- 30 g boter
- 750 g gehakt optioneel
- 2 blikken tomaten à circa 400 g
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 125 ml witte wijn
- Zout
- Peper
- 3 eetlepels paneermeel glutenvrij indien nodig
- 2 eieren
- 50 ml olijfolie
- 500 ml kant-en-klare bechamelsaus lactosevrij indien nodig
- 100 g jong belegen kaas geraspt (plantaardige kaas indien nodig)
Instructies
- Snijd de aubergines in dikke plakken, bestrooi ze met zout en laat ze ongeveer 20 minuten rusten.
- Verhit boter in een pan en fruit de gesnipperde ui.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul (optioneel).
- Voeg de in stukken gesneden tomaten, peterselie en witte wijn toe aan het mengsel.
- Breng op smaak met zout en peper en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Roer paneermeel en eieren erdoor.
- Spoel de plakken aubergine af onder koud water, dep ze droog en bak ze goudbruin in olijfolie.
- Bekleed een ovenschaal (31 x 22 cm) met de helft van de aubergineplakken, verdeel het gehaktmengsel erover en bedek met de overgebleven aubergineplakken.
- Meng de eierdooiers met tweederde van de kaas en de bechamelsaus.
- Verdeel deze saus over de aubergineplakken, bestrooi met de resterende kaas en bak onafgedekt in een voorverwarmde oven op 170-190°C gedurende 45-55 minuten.
- Serveer de moussaka warm en geniet ervan!
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een Griekse rode wijn zoals Agiorgitiko past uitstekend bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 24 g | Protein: 25 g | Vet: 34 g | Zout: 18 mg | Sugar: 10 g