Griekse Moussaka

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
  • ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
  • dl melk
  • 2 aubergines
  • 1 eiwit
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout
  • 2 eieren
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
  • Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje zout.
  • Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
  • Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
  • Serveer de moussaka met gemengde groene sla en (warm) brood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Je kunt de moussaka serveren met een gemengde groene salade en vers brood.
Een goede wijnkeuze bij moussaka is een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 17 g | Protein: 30 g | Vet: 50 g | Zout: 1 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rundvlees / Vlees
Land van herkomst Griekenland