Griekse Spinazie

Griekse Spinazie

Porties: 6
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 grote ui grofgehakt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 200 g diepvriesspinazie
  • 3 rijpe tomaten in kleine stukjes en uitgelekt
  • 100 g ricotta
  • 100 g feta
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • 6 vellen filodeeg totaal ca. 270 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C/ gas stand 5.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht kleuren en hun aroma vrijkomt; schud de pan steeds goed.
  • Schep ze op een bord.
  • Schenk 1 eetl. van de olijfolie in de pan en fruit hierin ui en knoflook ca. 8 min. op laag vuur, af en toe omscheppend. Voeg spinazie en tomaat toe en laat het spinaziemengsel ca. 6 min. zachtjes pruttelen.
  • Schep het spinaziemengsel in een grote kom en laat het enigszins afkoelen.
  • Ricotta en feta door het spinaziemengsel scheppen.
  • Voeg pijnboompitten, nootmuskaat en wat zout en peper toe.
  • Vet een ondiepe, rechthoekige bakvorm van ca. 20 x 28 cm licht in met een beetje olie.
  • Leg op de bodem 2 vellen filodeeg en laat de deegvellen enigszins over de randen van de bakvorm hangen.
  • Schep de helft van het spinaziemengsel erop en spreid het gelijkmatig uit.
  • Leg hierop weer 2 vellen filodeeg.
  • Schep hierop de rest van het spinaziemengsel.
  • Spreid de laatste 2 vellen filodeeg over de spinazievulling uit.
  • Vouw de deegranden naar binnen.
  • Bestrijk de bovenkant licht met olie.
  • Bak de spinaziepastei 25 min., tot hij goudbruin en knapperig is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten
Land van herkomst Griekenland