Hasseltse Amandel-Speculaaskoekjes

Hasseltse Amandel-Speculaaskoekjes

Porties: 20 koekjes
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 375 gr patisserie bloem
  • 250 gr donkere basterdsuiker
  • ½ zakje bakpoeder
  • ½ koffielepel natrium bicarbonaat
  • ½ koffielepel speculaaskruiden
  • 125 gr zachte boter
  • 2 eieren gesplitst
  • 10 ml water
  • Paar druppels amandel extract
  • Handvol amandelschaafsel

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten, inclusief de amandelschilfers en het amandelpoeder, in een grote kom of Keukenmachine.
  • Voeg een paar druppels amandel extract en de in blokjes gesneden boter toe.
  • Als je een keukenrobot hebt, zet hem dan op de eerste stand en laat de machine langzaam draaien totdat de boter is opgenomen.
  • Heb je geen keukenrobot, kneed dan met de hand totdat alles korrelig is.
  • Voeg de eidooiers toe en kneed verder.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het deeg.
  • Meng verder met de keukenrobot of met de hand.
  • Voeg nu het water toe en kneed nog even verder.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het 24 uur rusten op een koele plaats of in de koelkast.
  • Na 24 uur kneed je het deeg nogmaals door.
  • Maak een lange dikke rol en snijd stukken af van ongeveer 2 à 2.
  • 5 cm dik.
  • Snijd deze schijven nogmaals doormidden en rol er met de hand rolletjes van.
  • Leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier en strooi er wat amandelschilfers over.
  • Plaats ze 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar aan plakken, omdat het deeg iets uitzet tijdens het bakken.
  • Bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
  • Na het bakken haal je het bakpapier met de koekjes van de bakplaat en leg je de speculaas op een rooster om af te koelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst België
Feestdagen etc Kerst