Hemelse Chocoladetaart met Peer
Ingrediënten
Voor de perenjam:
- 2 conference peren in blokjes
- 200 g rietsuiker
- ½ kaneelstokje
- 1 stukje gember ongeveer 1/2 cm, gesnipperd
- ½ steranijs of 1/4 tl gemalen steranijs
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Quiche- en taartdeeg
- 150 g perenjam zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 200 g gehakte chocolade
- 250 ml slagroom
- 50 g suiker
- 50 g roomboter in kleine stukjes
- Gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen ter garnering
- 500 g gedroogde witte bonen om te gebruiken als blindbakvulling
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
- Rol het deeg uit (inclusief bakpapier) en leg het in een quichevorm (28 cm).
- Versterk de rand met het overgebleven deeg.
- Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
- Leg bakpapier op het deeg in de vorm en verdeel hier de gedroogde witte bonen over.
- Bak de taartbodem onderin de oven op 200°C gedurende 25-30 minuten, of tot het goudbruin is.
- Haal de bonen uit de taartbodem en bak de bodem nog eens 8-10 minuten droog in de oven tot deze mooi gekleurd is.
- Terwijl de taartbodem bakt, bereid je de chocoladeganache en de perenjam voor.
- Voor de ganache: Breng de room met de suiker aan de kook.
- Haal van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe.
- Laat 4-5 minuten staan en roer dan de ganache glad met een garde.
- Voeg vervolgens de stukjes boter één voor één toe aan de ganache, roer goed door.
- Voor de perenjam: Doe alle ingrediënten in een middelgrote pan en breng aan de kook.
- Laat pruttelen tot de peren zacht zijn geworden.
- Verwijder het kaneelstokje en de steranijs.
- Pureer het mengsel en laat het afkoelen.
- Giet 150 ml van de perenjam in de afgekoelde taartbodem en laat dit kort (10-15 minuten) opstijven in de koelkast.
- Giet vervolgens de ganache over de jam tot net onder de rand van de taart.
- Als de ganache wat stijver is geworden, verwarm deze dan kort tot deze mooi vloeibaar is.
- Plaats de taart in de koelkast en laat deze 3 uur opstijven.
- Garneer de taart voor het serveren met gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van deze heerlijke chocoladetaart met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.