Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor het gefermenteerde deeg:
- 30 gram gedroogde gist
- 390 ml lauw water
- 600 gram bloem
Voor de Pain Brié:
- 15 gram gedroogde gist
- 45 ml lauwwarm water
- 255 gram bloem
- 900 gram gefermenteerd deeg
- 3 eetlepels gedroogde bieslook
- 60 gram boter op kamertemperatuur
- Zout
Voor de vulling:
- 1 Groningse droge metworst
- 1 Friese droge metworst
- 1 pakje zuurkool
- 3 uien
Voor het bakken:
- Gerezen deeg
- 300 ml water
Instructies
- Los de gedroogde gist op in het water.
- Meng de bloem met water en zout en kneed tot een zacht deeg.
- Het deeg kan plakkerig zijn.
- Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie.
- Laat 1 uur rusten op een warme plek.
- Zet vervolgens 16 uur in de koelkast.
Pain de Brié:
- Los de gist op in lauwwarm water.
- Meng de bloem met zout.
- Voeg het opgeloste gistmengsel toe aan de boter en het gefermenteerde deeg.
- Kneed op een met bloem bestoven werkbank tot een deeg.
- Kneed minimaal 15-20 minuten tot het deeg zacht is.
- Doe het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek.
- Laat 30 minuten rijzen.
- Laat de zuurkool uitlekken, droog af met een schone theedoek en hak fijn.
- Pel en snipper de uien.
- Bak ze 10-15 minuten in olie, zonder te laten kleuren.
- Verwijder het vel van de droge worsten en snijd ze in blokjes van 5 x 5 mm.
- Verdeel het gerezen deeg in drie stukken.
- Rol elk stuk deeg uit tot de grootte van een A4-formaat, met een hoogte van ca.1 cm.
- Verdeel de vulling over de drie plakken deeg.
- Rol op in de lengte en leg met de naad op een bakpapier.
- Maak inkepingen in het brood met een scherp mes, zodat de vulling zichtbaar wordt.
- Dek de broden af met een vochtige theedoek en laat 1 tot 1½ uur rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
- Bak de broden 5 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 210°C.
- Bak nog 20-25 minuten.
- Laat iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Voedingswaarden
Calories: 540 kcal | koolhydraten: 92 g | Protein: 22 g | Vet: 11 g | Zout: 3 mg | Sugar: 5 g