Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Hollandse Pain Brié met een Franse Twist
Porties:
3
broden
inclusief rijzen en fermentatie
18
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
3 vellen bakpapier, op maat van de bakplaat gesneden
Ingrediënten
Voor het gefermenteerde deeg:
▢
30
gram
gedroogde gist
▢
390
ml
lauw water
▢
600
gram
bloem
Voor de Pain Brié:
▢
15
gram
gedroogde gist
▢
45
ml
lauwwarm water
▢
255
gram
bloem
▢
900
gram
gefermenteerd deeg
▢
3
eetlepels
gedroogde bieslook
▢
60
gram
boter
op kamertemperatuur
▢
Zout
Voor de vulling:
▢
1
Groningse droge metworst
▢
1
Friese droge metworst
▢
1
pakje
zuurkool
▢
3
uien
Voor het bakken:
▢
Gerezen deeg
▢
300
ml
water
Instructies
Los de gedroogde gist op in het water.
Meng de bloem met water en zout en kneed tot een zacht deeg.
Het deeg kan plakkerig zijn.
Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie.
Laat 1 uur rusten op een warme plek.
Zet vervolgens 16 uur in de koelkast.
Pain de Brié:
Los de gist op in lauwwarm water.
Meng de bloem met zout.
Voeg het opgeloste gistmengsel toe aan de boter en het gefermenteerde deeg.
Kneed op een met bloem bestoven werkbank tot een deeg.
Kneed minimaal 15-20 minuten tot het deeg zacht is.
Doe het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek.
Laat 30 minuten rijzen.
Laat de zuurkool uitlekken, droog af met een schone theedoek en hak fijn.
Pel en snipper de uien.
Bak ze 10-15 minuten in olie, zonder te laten kleuren.
Verwijder het vel van de droge worsten en snijd ze in blokjes van 5 x 5 mm.
Verdeel het gerezen deeg in drie stukken.
Rol elk stuk deeg uit tot de grootte van een A4-formaat, met een hoogte van ca.1 cm.
Verdeel de vulling over de drie plakken deeg.
Rol op in de lengte en leg met de naad op een bakpapier.
Maak inkepingen in het brood met een scherp mes, zodat de vulling zichtbaar wordt.
Dek de broden af met een vochtige theedoek en laat 1 tot 1½ uur rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
Bak de broden 5 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 210°C.
Bak nog 20-25 minuten.
Laat iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais Villages past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories:
540
kcal
|
koolhydraten:
92
g
|
Protein:
22
g
|
Vet:
11
g
|
Zout:
3
mg
|
Sugar:
5
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
/
Broodjes
Land van herkomst
Frankrijk /
Nederland