Hollandse winterse erwtensoep

--- **Hollandse winterse erwtensoep** --- Dikke, groene erwtensoep gevuld met spliterwten, rookworst, wortel, aardappel, prei en selderij. Geserveerd in een rustieke kom op een houten tafel, met roggebrood en spek ernaast. Warme winterse sfeer met dampende soep en gezellige accenten.

Hollandse winterse erwtensoep

Een stevige, klassieke erwtensoep met rookworst en karbonade, ideaal voor koude winterdagen en heerlijk te combineren met roggebrood en katenspek.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • ½ laurierblaadje
  • 1 kruimig kokende aardappel
  • 1 zak erwtensoepgroenten 500 g
  • 100 g magere spekblokjes
  • 2 magere rookworsten 250 g
  • eetlepel zout
  • 300 g schouderkarbonade
  • 350 g spliterwten
  • Peper

Instructies

  • Spliterwten in een zeef wassen.
  • Spliterwten, karbonade, spekblokjes en 1¾ liter water in een grote pan doen.
  • Zout, peper en laurierblad toevoegen.
  • Aan de kook brengen en 30 minuten zachtjes laten koken, af en toe roeren.
  • Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Erwtensoepgroenten en aardappelblokjes aan de soep toevoegen.
  • Soep 30 minuten zachtjes doorkoken, regelmatig roeren.
  • Rookworsten uit verpakking nemen en toevoegen, 10 minuten meewarmen op laag vuur.
  • Karbonade en rookworst uit de soep nemen, laurierblad verwijderen.
  • Karbonadevlees in stukjes van het bot snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • Vlees en worst door de soep roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met donker roggebrood en plakjes katenspek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een lichte rode wijn zoals Beaujolais.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 32 g | Vet: 27 g | Zout: 3.5 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter