Hollandse winterse erwtensoep
Een stevige, klassieke erwtensoep met rookworst en karbonade, ideaal voor koude winterdagen en heerlijk te combineren met roggebrood en katenspek.
Ingrediënten
- ½ laurierblaadje
- 1 kruimig kokende aardappel
- 1 zak erwtensoepgroenten 500 g
- 100 g magere spekblokjes
- 2 magere rookworsten 250 g
- ⅔ eetlepel zout
- 300 g schouderkarbonade
- 350 g spliterwten
- Peper
Instructies
- Spliterwten in een zeef wassen.
- Spliterwten, karbonade, spekblokjes en 1¾ liter water in een grote pan doen.
- Zout, peper en laurierblad toevoegen.
- Aan de kook brengen en 30 minuten zachtjes laten koken, af en toe roeren.
- Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
- Erwtensoepgroenten en aardappelblokjes aan de soep toevoegen.
- Soep 30 minuten zachtjes doorkoken, regelmatig roeren.
- Rookworsten uit verpakking nemen en toevoegen, 10 minuten meewarmen op laag vuur.
- Karbonade en rookworst uit de soep nemen, laurierblad verwijderen.
- Karbonadevlees in stukjes van het bot snijden.
- Rookworst in plakjes snijden.
- Vlees en worst door de soep roeren.
- Op smaak brengen met zout en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met donker roggebrood en plakjes katenspek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een lichte rode wijn zoals Beaujolais.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 32 g | Vet: 27 g | Zout: 3.5 g | Sugar: 7 g