Japanse Kipgehaktballetjes
Tsukune
Ingrediënten
Ingrediënten voor de Saus:
- 60 ml Japanse sojasaus zoals Kikkoman
- 60 ml mirin zoete rijstwijn
- 30 ml sake Japanse rijstwijn
- 30 ml water
- 1 theelepel basterdsuiker
Ingrediënten voor de Gehaktballetjes:
- 400 g kipgehakt
- ½ eetlepel geraspte gember
- 2 lente-uitjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel Japanse sojasaus of tamari
- 1 eetlepel mirin zoete rijstwijn
- 1 theelepel sesamolie
- ⅓ ei
- 1 theelepel maïzena
- Om te dippen:
- 1 verse eidooier
Instructies
Voor de Saus:
- Breng in een steelpannetje de Japanse sojasaus, mirin, sake, water en basterdsuiker aan de kook.
- Laat zachtjes koken tot het mengsel tot de helft is ingekookt en een beetje stroperig is.
- Zet apart voor gebruik.
Voor de Gehaktballetjes:
- Meng het kipgehakt, geraspte gember en fijngesneden lente-ui grondig tot een elastisch deeg.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en meng deze rustig door het gehaktmengsel.
- Draai kleine balletjes van 2 cm doorsnee of grotere van 4 cm doorsnee en bak ze in wat olie op matig vuur tot ze gaar en bruin zijn.
- Giet eventueel overtollige olie af.
- Giet de ingekookte saus over de gehaktballetjes en laat deze nog even sudderen tot de balletjes een mooie, glanzende coating hebben.
- Garneer met extra fijngesneden lente-ui en serveer de gehaktballetjes met een rauwe eidooier om in te dippen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze Tsukune gaat goed samen met een lichtgekoelde Japanse Sake of een frisse Riesling.
Voedingswaarden
Calories: 250 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 20 g | Vet: 15 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g