Japanse Kipgehaktballetjes

Tsukune
Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de Saus:

  • 60 ml Japanse sojasaus zoals Kikkoman
  • 60 ml mirin zoete rijstwijn
  • 30 ml sake Japanse rijstwijn
  • 30 ml water
  • 1 theelepel basterdsuiker

Ingrediënten voor de Gehaktballetjes:

  • 400 g kipgehakt
  • ½ eetlepel geraspte gember
  • 2 lente-uitjes fijngesnipperd
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus of tamari
  • 1 eetlepel mirin zoete rijstwijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • ei
  • 1 theelepel maïzena
  • Om te dippen:
  • 1 verse eidooier

Instructies

Voor de Saus:

  • Breng in een steelpannetje de Japanse sojasaus, mirin, sake, water en basterdsuiker aan de kook.
  • Laat zachtjes koken tot het mengsel tot de helft is ingekookt en een beetje stroperig is.
  • Zet apart voor gebruik.

Voor de Gehaktballetjes:

  • Meng het kipgehakt, geraspte gember en fijngesneden lente-ui grondig tot een elastisch deeg.
  • Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en meng deze rustig door het gehaktmengsel.
  • Draai kleine balletjes van 2 cm doorsnee of grotere van 4 cm doorsnee en bak ze in wat olie op matig vuur tot ze gaar en bruin zijn.
  • Giet eventueel overtollige olie af.
  • Giet de ingekookte saus over de gehaktballetjes en laat deze nog even sudderen tot de balletjes een mooie, glanzende coating hebben.
  • Garneer met extra fijngesneden lente-ui en serveer de gehaktballetjes met een rauwe eidooier om in te dippen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Deze Tsukune gaat goed samen met een lichtgekoelde Japanse Sake of een frisse Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 250 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 20 g | Vet: 15 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Gevogelte / Kip
Land van herkomst Japan
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij