Javaanse Gehaktballetjes in Pittige Kruidenmix
Rempah
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 kleine sjalotjes fijngehakt
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
- ½ theelepel gemalen komijn djinten
- 2 verse rode pepers zeer fijn gesnipperd (of 2 theelepels sambal oelek)
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels geraspte kokos en 3 eetlepels apart houden
- Plantaardige olie om te bakken
- 1 eetlepel ketjap manis
Instructies
- Meng het rundergehakt in een kom met knoflook, sjalotjes, zout, peper, gemalen koriander, gemalen komijn, fijngehakte rode pepers (of sambal oelek), ei, paneermeel, ketjap, en 4 eetlepels geraspte kokos.
- Kneed het mengsel goed door en vorm er gelijkmatige balletjes van (ongeveer 35-40 stuks).
- Laat de gehaktballetjes minstens 1 uur afgedekt in de koelkast rusten.
- Rol de gehaktballetjes door de apart gehouden geraspte kokos.
- Verhit wat plantaardige olie in een wok of diepe pan op middelhoog vuur.
- Bak de gehaktballetjes goudbruin en gaar, en zorg ervoor dat ze aan alle kanten gelijkmatig worden gebakken.
- Serveer de Javaanse gehaktballetjes warm als bijgerecht of als onderdeel van een maaltijd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Opmerkingen:
Deze Javaanse gehaktballetjes, ook bekend als "Rempah", zijn een smaakvol en pittig bijgerecht dat goed past bij rijstgerechten of als onderdeel van een rijsttafel.Wijnadvies:
Bij deze pittige gehaktballetjes past een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. Hun levendige smaken en zachte tannines vullen de kruidige smaak van de gehaktballetjes goed aan.Voedingswaarden
Calories: 300 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 20 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 2 g