Kaasfondue 3
Ingrediënten
- 100 gram Gruyère
- 100 gram Emmentaler
- 100 gram Tilsitter of Appenzeller
- 1 glas droge witte liefst Zwitserse wijn
- En verder:
- enkele knoflook
- 1 borrelglas kirsch
- versgemalen peper nootmuskaat
- bij voorkeur oud stokbrood
- een gietijzeren of stenen fonduepan
- een brander
- maïzena
- witte droge fruitige wijn om te drinken / drink bij kaasfondue nooit rode wijn
Instructies
- Smeer de fonduepan in met een teentje knoflook en verwarm de wijn in deze pan.
- Voeg de gemalen kaas toe en laat die onder voortdurend roeren smelten (u moet veel en goed roeren om een homogene massa te krijgen).
- De fondue mag niet koken, maar moet tegen de kook aan worden gehouden.
- Voeg aan het eind de kirsch, nog wat knoflook uit de pers en verse, grof gemalen peper en nootmuskaat toe.
- Als de fondue iets te dun is, of als u bang bent dat hij weer gaat ontbinden, kunt u wat maïzena gebruiken; die kunt u dan het best aanmaken met de kirsch.
- Het stokbrood moet lekker knapperig zijn. Daarom wordt in Zwitserland en
- Frankrijk oud brood aanbevolen. Het Nederlandse stokbrood is meestal te klef en is, als het een dag oud is, niet knapperig maar taai.
- Gesneden stokbrood even oppiepen in de oven levert meestal wel een redelijk resultaat.
- Geef er gemengde sla, wat druiven en mandarijnpartjes bij.
- Een alternatieve methode om kaasfondue te maken is met een roux.
- Het voordeel is, dat u een homogeen mengsel krijgt, dat minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen.
- Het nadeel is, dat het al snel een beetje melig smaakt en dat het eigenlijk geen fondue is, maar saus.
- Gebruik deze methodeals veilige methode onder minder gunstige omstandigheden, bijvoorbeeldtijdens kampeervakanties.
Notities / Tips / Wijnadvies
Er is verschil tussen vleesfondue- en kaasfonduevorken. De kaasfonduevorken hebben geen 'weerhaakjes'.