Kaasfondue 4
Ingrediënten
- 600 gram Gruyère
- 600 gram geraspte Emmentaler
- 6 dl droge witte wijn
- 10 teentjes knoflook
- 6 theelepels maïzena
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels bieslook
- 2 eetlepels peterselie
- peper
- stokbrood
- 250 gram champignons
- 100 gram worteltjes
- 1 paprika
- 3 tomaten
- 2 kiwi's
- 2 perziken
Instructies
- Snijd de teentjes knoflook klein, voeg ze toe aan de wijn en laat het geheel 24 uur afgedekt staan (niet in een plastic doos, want dat gaat stinken).
- Maak de champignons, worteltjes, paprika en tomaten schoon en verdeel ze over schoteltjes die rondom de fonduepan kunnen worden opgesteld.
- Doe hetzelfde met het fruit.
- Maak de knoflookwijn warm.
- Maak de maïzena aan, bij voorkeur met een beetje van dezelfde wijn en voeg het papje aan de wijn toe.
- Doe er de mosterd bij en voeg geleidelijk en onder voortdurend roeren de kaas toe.
- Blijf roeren tot de kaas helemaal is gesmolten.
- Doe er op het laatst de bieslook en de peterselie bij.
- Doe de fondue over in een voorverwarmde caquelon (stenen schaal) en strooi er de versgemalen peper over.
- Houd de caquelon op een réchaud of een fonduestel goed warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variaties:
- In plaats van emmentaler en gruyère kunt u ook goed Hollandse kazen gebruiken.- De genoemde groenten en het fruit kunt u variëren (maïs, bleekselderij, peer).
- Als u geen tijd heeft om de knoflook 24 uur te laten intrekken, kunt u in plaats daarvan de caquelon met knoflook inwrijven.