Kaneelbroodjes van Hetty van Es

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 320 gram bloem + om beetje te bestuiven
  • 125 ml melk warm (niet te heet)
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
  • Snufje zout
  • 40 gram boter

Vulling:

  • 4 eetlepels rozijnen
  • 100 gram basterdsuiker donkerbruin
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 50 gram pecannoten grof gehakt
  • 40 gram boter zachte + in te vetten + om te bestrijken

Instructies

  • Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klonters ontstaan.
  • Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa.
  • Schenk de melk met gist er bij en mix kort.
  • Voeg de bloem er bij en kneed met je handen tot een soepel deeg.
  • Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in.
  • Dek af met een schone vochtige theedoek.
  • Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min rijzen.
  • Mocht het niet lukken dan kun je de (ovenbestendige) kom ook in de oven zetten op 35 graden totdat het deeg verdubbeld is.
  • Bestuif een werkblad met bloem en rol de deeg bal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm.
  • Meng de rozijnen, basterdsuiker, kaneel en pecannoten door elkaar en verdeel over de laag boter.
  • Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar.
  • Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken.
  • Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm.
  • Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar.
  • Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
  • Bestrijk de bovenzijde met zachte boter.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
  • Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin.
  • Haal ze uit de oven en bestrijk met een beetje boter voor een mooie glans.
  • Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
  • Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Broodjes
Feestdagen etc Pasen