Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Steunvulling zoals bakkorrels of oude gedroogde peulvruchten
Ingrediënten
Voor de karamelvulling:
- 2 blikjes gecondenseerde melk
- Voor het korstdeeg:
- 250 gram boter
- 500 gram bloem
- 200 gram poedersuiker
- Rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels vanillesuiker
- Snufje zout
- 1 ei maat M
Voor de amandelen:
- 200 gram amandelen
- 120 gram poedersuiker
- Voor de topping:
- 300 gram slagroom
- 40 gram suiker
- Merg van 1 vanillestokje
- 1 mango
- Extra nodig:
- Boter
- Bloem
Instructies
- Begin een dag van tevoren.
- Plaats de ongeopende blikjes gecondenseerde melk in een zeef in een ruime pan.
- Zorg ervoor dat de blikjes volledig onder water staan.
- Breng het water langzaam aan de kook en laat het 3-4 uur zachtjes pruttelen.
- Laat de blikjes vervolgens een nacht afkoelen.
- Snijd voor het korstdeeg de boter in kleine blokjes.
- Meng de bloem met poedersuiker, citroenrasp, vanillesuiker en een snufje zout in een keukenmachine.
- Voeg de boterblokjes toe en meng met behulp van de pulseerknop.
- Voeg vervolgens het ei toe en meng kort.
- Verpak het deeg in folie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
- Vet de vormpjes in met boter.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak dun uit en snijd 8 cirkels uit die 2 cm groter zijn dan de vormpjes.
- Bekleed de vormpjes met het deeg en zorg voor een nette rand.
- Dek de vormpjes af met folie en zet ze ongeveer 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
- Bekleed elk deegvormpje met een stuk bakpapier en vul ze met steunvulling.
- Bak de taartjes gedurende 10-15 minuten op het 2e niveau van onderen of tot ze gaar zijn.
- Verwijder het bakpapier met de steunvulling en bak de bodems nog enkele minuten zonder vulling als ze nog niet gaar zijn.
- Laat ze vervolgens afkoelen en verwijder ze voorzichtig uit de vormpjes.
- Week de amandelen enkele minuten in water, giet ze af en meng ze met de poedersuiker.
- Verdeel de gesuikerde amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat en karamelliseer ze in de voorverwarmde oven op 220°C gedurende ongeveer 10 minuten op het 2e niveau van onderen.
- Laat de amandelen afkoelen.
- Klop de slagroom met suiker en vanillemerg stijf.
- Open de blikjes gecondenseerde melk en verdeel de karamel over de taartjes.
- Schil de mango, snijd hem in kleine blokjes en verdeel deze over de karamel.
- Garneer de taartjes met een toefje slagroom en bestrooi ze met de gekarameliseerde amandelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Het bereiden van de karamel vergt tijd, dus begin hiermee minimaal een dag van tevoren. In een stoomoven kun je meerdere blikjes gecondenseerde melk tegelijk stomen, zodat je altijd een voorraadje in de kast hebt.