Maak de karper schoon, snijd hem in moten, bestrooi die met zout, besprenkel ze met het sap van 1/2 citroen en laat ze 20 minuten staan.
Trek een bouillon van 1/2 liter water met de schoongemaakte, in stukjes gesneden selderijknol en ui, het glas wijn, een stukje citroenschil, de peperkorrels, het stukje gember en het sap van 1/2 citroen.
Leg vervolgens de moten vis in de bouillon en kook ze in ± 40 minuten zachtjes gaar.
Haal de gare moten vis uit de bouillon, leg ze op een schaal, dek deze af en zet hem op een warme plaats weg.
Zeef de bouillon, zet het gezeefde kooknat op het vuur, voeg er het donker bier, de suikerklontjes, de marmelade, de rozijnen, de boter, de verkruimelde kruidkoek en de gehakte amandelen aan toe en laat de saus 15 minuten zachtjes koken.
U kunt er kan eventueel nog een snufje zout aan toevoegen.
Schenk de hete saus over de warmgehouden vis.