Karper op Joodse Wijze

Straatsburger karper
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1,5 kg karper in moten gesneden
  • Olie
  • Zout
  • Peper
  • Verse peterselie
  • Verse tijm
  • Laurierblaadjes
  • Knoflook
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ liter wijn
  • ½ liter water
  • Bouquet garni takje tijm, laurierblaadje, peterseliestengels
  • Extra peterselie voor garnering

Instructies

  • Marineer de karpermoten een nacht in olie met zout, peper, fijngehakte peterselie, tijm, laurierblaadjes en geperste knoflook.
  • Verhit wat olie in een grote pan en bak de uienringen glazig.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog even mee.
  • Roer de bloem erdoor en laat het geheel 2 minuten pruttelen.
  • Giet de wijn en water in de pan en breng aan de kook.
  • Voeg zout, peper, de gemarineerde vis en het bouquet garni toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de saus en verwijder het bouquet garni.
  • Kook de saus wat in totdat deze iets is ingedikt.
  • Voeg verse gehakte peterselie toe aan de saus.
  • Giet de saus over de vis en zet het gerecht een nacht in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Opmerking:

Dit gerecht, ook bekend als Straatsburger karper, is een traditioneel Joods Sabbathgerecht met heerlijke smaken. Geniet ervan!

Serveertip:

Serveer de karper op Joodse wijze met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past uitstekend bij dit gerecht en complimenteert de smaken van de karper en de saus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten
Land van herkomst Frankrijk / Israel
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koolhydraat arm / Tarwevrij