Katsjapoeri
Katsjapoeri of kachapuri is een origineel en verrukkelijk brood, afkomstig uit
Georgië. Het kroonvormige brood is met kaas gevuld. Volgens traditioneel
gebruik wordt Katsjapoeri warm gegeten. U kunt het brood twee dagen
bewaren.
Equipment
- lage metalen pievorm
Ingrediënten
Voor 1 rond brood van 20 cm doorsnede
- 15 gram gist verse of 3/4 zakje gedroogde
- 2 theelepels suiker
- 250 gram meel van harde tarwe Italiaanse specialiteitenwinkel
- 1 theelepel zout
- 50 gram boter
voor de vulling:
- 450 gram belegen Goudse kaas geraspt
- 25 gram boter
- 1 losgeklopt ei
- 2 eetlepels fijngesneden koriander
Instructies
- Los de gist en de suiker op in 1 1/2 dl handwarm water en zet het ± 10 minuten op een warme plek weg.
- Zeef het meel en het zout boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Schenk het gistmengsel erin en voeg de boter toe.
- Meng tot een samenhangende deegbal ontstaat en kneed met de handen nog 10 minuten door tot een elastisch deeg.
- Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en bevochtig hem met druppels water.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ± 1 uur op een warme plek rijzen.
- Meng intussen de ingrediënten voor de vulling.
- Kneed het deeg even door en rol het uit tot een deeglap van ± 50 cm doorsnede.
- Leg de deeglap over de pievorm.
- Leg de vulling in het midden op het deeg.
- Trek de zijkanten van het deeg met een flinke draai naar het midden toe, zodat er schuine plooien boven in het deeg komen.
- Laat in het midden een klein gaatje open en vouw het deeg als bladeren terug.
- Laat het afgedekt nogmaals ± 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bak het brood in het midden van de oven ± 20 minuten, schakel de oven terug naar 175 °C en bak het brood nog ± 40 minuten.
- Idee: of maak van deze hoeveelheid 24 kleine broodjes.