Kip in ketjapsaus met sperziebonen en rode paprika

Kip in ketjapsaus met sperziebonen en rode paprika

Dit is een recept wat ikzelf vandaag bedacht omdat ik precies wist welke ingrediënten ik erin wou het enige wat mij te doen stond was de juiste boemboe daarvoor zelf te maken. Het resultaat was echt heerlijk.
Porties: 6
Total time 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de boemboe

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 echt grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • Stukje trassi
  • 2 flinke theelepels asem
  • 2 theelepels sambal badjak
  • Stukje djahe van 3 bij 3 centimeter
  • 5 kemirinoten
  • 1 theelepel loas
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 theelepels djintan

rest van het recept:

  • 600 gram kipfilet
  • Half flesje ketjap
  • 4 djeroekperoetblaadjes
  • 2 stengels sereh
  • 500 gram gebroken sperziebonen
  • 1 grote rode paprika
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Instructies

  • Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een mengkom
  • Pel de ui en snij hem in grove stukken en doe het in de kom
  • 3 teentjes knoflook erbij
  • Stukje trassi erbij
  • Schil het stukje djahe en doe het in blokjes in de kom
  • Doe de 5 kemirienoten in de kom
  • Doe dan de laos
  • De ketoembar
  • En de djintan erbij
  • En 2 flinke theelepels asem
  • En 2 flinke theelepels sambal badjak
  • Pak een staafmixer en pureer de boemboe
  • Snij de kipfilet in stukjes
  • Doe de boemboe in een wok op hoog vuur
  • Lekker aanfruiten
  • Dan de kipfilet meebakken
  • Voeg het halve flesje ketjap toe
  • Doe de djeroekperoetblaadjes erbij
  • Kneus de sereh en leg deze erop
  • Een half uurtje al omscheppend goed verwarmen
  • Draai dan het vuur onder de pan weg
  • Haal de puntjes van de sperziebonen en breek ze
  • Was de sperziebonen
  • Kook ze 5 minuten met een verpulverd kipbouilionblokje
  • Giet ze af
  • En spoel na met goed koud water
  • Laat ze staan in een vergiet
  • Snij de grote rode paprika in stuk
  • Doe het vuur weer onder de pan kip ketjap
  • Verwijder de sereh en de djeroekperoetblaadjes
  • Doe een heel klein beetje zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de sperziebonen met de rode paprika op hoog vuur todat ze iets verkleuren. Laat ze niet aanbranden natuurlijk
  • Doe dan de sperziebonen met de rode paprika bij de wok met kip ketjap in
  • Voeg 2 eetlepels tomatenpuree toe
  • Verwarm het geheel nog even
  • Draai dan het vuur weer onder de wok weg totdat je de rijst gaat koken
  • Verwarm het gerecht dan opnieuw

Notities / Tips / Wijnadvies

Gewoon lekker met rijst eten
Ik heb er dunne plakjes komkommer bij gedaan waarvan ik een schaaltje met een deel van het sap een potje zilveruitjes had bijgedaan. Dit had ik lekker in de koelkast laten doorkoelen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Indonesië