Klassieke Viskoekjes uit de Airfryer

Porties: 4
inclusief 30 minuten koeltijd 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 iets bloemige aardappels in blokjes en gekookt
  • 3 el volle melk
  • 2 el boter
  • 1 kleine kabeljauwfilet 120 g
  • 2 kleine zalmfilets met vel 100-120 g
  • 1 kleine gerookte schelvisfilet 120 g
  • Sap van ½ citroen
  • Sap van ½ limoen
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 el bloem gebruik glutenvrije bloem voor glutenvrij dieet
  • 2 eieren losgeklopt
  • 4 el paneermeel gebruik glutenvrij paneermeel voor glutenvrij dieet
  • Bakspray van plantaardige olie

Instructies

Puree maken:

  • Prak de gekookte aardappels met de melk en boter tot een gladde puree.

Vis bereiden:

  • Leg de visfilets op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met zout en peper, bespuit licht met olie en bak in de airfryer op 180°C gedurende 10 minuten tot ze net gaar zijn.
  • Laat afkoelen en trek de vis uit elkaar, verwijder graten en vel.

Viskoekjes mengen:

  • Meng de vis met de aardappelpuree, citroen- en limoensap, zout en peper.
  • Dek af en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Viskoekjes vormen:

  • Vorm acht viskoekjes van het mengsel.
  • Voeg zo nodig een beetje ei toe om alles bij elkaar te houden.

Paneerproces:

  • Doe de bloem, het ei en het paneermeel in drie ondiepe kommen.
  • Bespuit het mandje van de airfryer licht met bakspray.
  • Wentel de viskoekjes licht door de bloem, daarna door het ei en tot slot door het paneermeel.
  • Schud overtollige kruimels af en bespuit licht met bakspray.

Airfryer:

  • Leg de viskoekjes in het mandje en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
  • Stel de airfryer in op 200°C en bak de viskoekjes gedurende 10 minuten tot ze bruin zijn en een in het midden ingestoken thermometer ten minste 60°C aangeeft; keer ze halverwege de baktijd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, frisse Chardonnay. Deze wijnen passen goed bij de delicate smaken van de viskoekjes.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 20 g | Vet: 15 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Airfryer / Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Engeland
Geschikt voor Dieët: Tarwevrij