Knapperige filodeegtaart met snijbiet en feta

Goudbruin gebakken filodeegtaart gevuld met snijbiet en feta, in punten gesneden en geserveerd met dille en een partje citroen op een houten tafel, omringd door verse ingrediënten.

Knapperige filodeegtaart met snijbiet en feta

Een goudbruine, krokante filodeegtaart gevuld met frisse snijbiet, romige feta en een vleugje dille – perfect als lunch of lichte maaltijd.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • bakkwast
  • grote kom
  • Vuurvaste ovenschaal (18–20 cm doorsnee)

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 el verse fijngehakte dille
  • 150 g gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 2 fijngehakte sjalotjes
  • 300 g Turkse feta verkruimeld
  • 6 vellen filodeeg ± 500 g
  • 750 g snijbietblad of verse wilde spinazie in stukken
  • Mespunt nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 175°C).
  • Vet een vuurvaste schaal van 18–20 cm doorsnee in met boter.
  • Smeer de vellen filodeeg in met gesmolten boter en leg ze kruislings in de schaal, met randen overhangend.
  • Was de snijbiet of spinazie en laat uitlekken in een vergiet.
  • Fruit de sjalotjes in olie tot glazig.
  • Voeg handje voor handje snijbiet en verkruimelde feta toe, laat slinken.
  • Doe het groentemengsel terug in het vergiet en druk het vocht eruit.
  • Hak het groentemengsel grof.
  • Meng in een kom het groentemengsel met eieren, dille, peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe het mengsel in de filodeegvorm.
  • Vouw het overhangende deeg naar binnen over de vulling.
  • Verdeel de rest van de gesmolten boter over de bovenkant.
  • Bak de taart in 30 minuten goudbruin en krokant.
  • Leg een platte schaal op de ovenschaal en stort de taart voorzichtig om.
  • Serveer warm in punten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Garneer met extra verse dille en een partje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:

Een droge Griekse witte wijn zoals Assyrtiko past perfect bij deze hartige taart.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 22 g | Protein: 19 g | Vet: 40 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Griekenland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch