Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Broodbakblik
- kwas
Ingrediënten
- 300 gram Volkorenmeel
- 200 gram Tarwebloem
- 5 gram Droge gist of 10 gr verse gist
- 10 gram Zout
- 10 gram Suiker
- 20 gram Echte boter
- 200 gram Kompelbier bovengronds
- 120 gram water Lauw
Instructies
- Doe alle droge ingrediënten behalve het zout in de kitchenaid en laat de machine al eens mengen.
- Schenk het kompelbier en het water erbij en laat de machine een vijftal minuten kneden.
- Doe er nu het zout bij en laat de machine nog eens een 10 à 15 minuten verder kneden.
- Haal het deeg nu uit de kom en laat het afgedekt op een warme plaats een uurtje rijzen.
- Ik doe dit in de oven op 35°, zo ben ik er zeker van dat er geen tocht bij kan komen.
- Na het uurtje rijzen kneed je het deeg nog eens door en vorm je het deeg tot een bal.
- Beboter je bakblik en leg het deeg erin.
- Laat nogmaals rijzen tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
- Verwarm je oven voor op 210° en bak dan het brood af in ca 35 minuten.
- Nadat je het brood uit de oven hebt gehaald neem je een kwast en wat water en wrijf je de bovenkant in met het water.
- Dit zorgt voor een mooie glans. Je kunt het ook insmeren met echte boter, ook zeer lekker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Het brood is heerlijk, lekker mals en vol van smaak. Geniet van het brood, zeer lekker bij stoofvlees of andere gerechten waar bier in verwerkt is.