Krip (Runderstoofpot met Ui)

Brabantse stoofschotel met grove stukken rundvlees en gestoofde uien in een donkere jus, geserveerd in een gietijzeren pan op een houten tafel met brood en rode wijn.

Krip (Runderstoofpot met Ui)

Een traditioneel Brabants stoofgerecht van runderpoelet en uien, langzaam gestoofd tot een smaakvolle maaltijd.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Stoofpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 1 kg runderpoelet in grove stukken
  • 500 g uien
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 50 g boter
  • Water of bouillon

Instructies

  • Snijd de uien in schijfjes.
  • Verhit de boter in de stoofpan.
  • Voeg de uien toe en fruit ze licht aan.
  • Voeg het runderpoelet toe aan de pan.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Voeg een klein beetje water (of bouillon) toe, zodat het vlees net onder staat.
  • Breng aan de kook en laat het geheel 2-2,5 uur zachtjes stoven op een laag vuur.
  • Roer af en toe en zorg ervoor dat het vlees onder het vocht blijft staan.
  • Het vocht zal door de uien enigszins gebonden worden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rodekool, appelmoes of snijbonen. Soms wordt het vlees eerst aangebakken in hete boter voordat het water en de overige ingrediënten worden toegevoegd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Bordeaux.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees / Stoofpot
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden