Krokante Babi Pangang met Pittige Saus
Geniet van deze heerlijke krokante Babi Pangang met een pittige saus. Het malse buikspek wordt perfect knapperig in de airfryer, en de zelfgemaakte saus voegt een rijke, pittige smaak toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Perfect voor een feestelijke maaltijd met familie en vrienden!
Ingrediënten
Voor de Babi Pangang Saus:
- 1 el arachideolie
- 1 el ketjap manis
- 1 el rijstwijn of droge sherry
- 1 tl djahé gemberpoeder
- 1 tl sambal oelek
- 2 dl kippenbouillon
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 el tomatenpuree
- 1 ui fijngehakt
Instructies
Voor de Babi Pangang:
- Spoel het buikspek af en kook het 10 minuten in bouillon.
- Dep het buikspek droog met keukenpapier en laat het vervolgens 2 uur afgedekt uitlekken en drogen op een rekje.
- Wrijf het buikspek in met uienpoeder, vijfkruidenpoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
- Laat het spek enkele uren afgedekt in de koelkast marineren.
- Als het spek een zwoerd heeft, kerf en prik dit in.
- Haal het spek een half uur voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
- Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
- Plaats het spek in de airfryer en bak het gedurende 50-60 minuten.
- Strijk het spek af met een mengsel van honing en ketjap manis en bak het nog enkele minuten verder, totdat het spek knapperig is naar wens.
Voor de Babi Pangang Saus:
- Verhit de arachideolie in een wok of pannetje.
- Fruit de fijngehakte ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
- Voeg de kippenbouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, rijstwijn of droge sherry, en bruine basterdsuiker toe.
- Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
- Laat de saus op laag vuur nog ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer de ketjap manis door de saus en voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kokend water toe om de saus iets te verdunnen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Combineer met een droge Riesling of een lichte Pinot Noir.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 25 g | Vet: 32 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 8 g