Kruidige honingplaatkoek met noten en sukade
Deze honingplaatkoek met noten, sukade en warme kruiden is perfect voor de feestdagen. Een heerlijk geurend en kruidig baksel voor bij de koffie of thee.
Ingrediënten
- 100 g gekonfijte sinaasappelsnippers
- 100 g stukjes sukade
- 15 g bakpoeder 1 zakje
- 250 g suiker
- 3 eetlepels koffiemelk
- 3 eieren
- 350 g hazelnoten en amandelen
- 500 g honing
- 700 g bloem
- ½ theelepel gemalen piment
- 3 ½ theelepel kaneel
- Zout
Instructies
- Verwarm de suiker en honing in een pan al roerend tot de suiker is opgelost.
- Laat het mengsel daarna afkoelen.
- Zeef bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en zout boven een grote kom.
- Hak 250 g van de noten grof en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
- Voeg sukade, sinaasappelsnippers en eieren toe en roer goed door.
- Meng het afgekoelde honing-suikermengsel door het deeg.
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Vet de bakplaat in en verdeel het deeg gelijkmatig over de plaat.
- Verdeel de resterende noten en ½ theelepel kaneel over het deeg.
- Bestrijk de bovenkant met koffiemelk.
- Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar en goudbruin.
- Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker als onderdeel van een kersttraktatie of als feestelijk tussendoortje bij warme chocolademelk. Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een zachte glühwein past uitstekend bij de warme specerijen in deze koek.
Lekker als onderdeel van een kersttraktatie of als feestelijk tussendoortje bij warme chocolademelk. Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een zachte glühwein past uitstekend bij de warme specerijen in deze koek.
Voedingswaarden
Calories: 180 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 3 g | Vet: 8 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 18 g