Kruidige Wintergroentesoep

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote soeppan
  • Voedingslepel

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 25 g boter of plantaardige olie voor veganistisch
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 300 g winterwortel in blokjes
  • 300 g prei in ringen
  • 2 afgestreken eetlepels chilipoeder of naar smaak aanpassen
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 blik tomatenblokjes 400g
  • 5 groentebouillontabletten voor vegetarisch/veganistisch
  • 500 g vegetarisch gehakt optioneel, voor vegetarisch/veganistisch
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes van de stronk.
  • Verwarm de boter (of plantaardige olie) in een grote soeppan en fruit de ui hierin op laag vuur glazig.
  • Voeg de blokjes wortel, prei en bloemkoolroosjes toe, bak het geheel 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de chilipoeder en tijm door de groenten en voeg de tomatenblokjes met vocht toe.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten erboven en schenk er 2 liter water bij.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur garen, af en toe roeren.
  • Kruid het vegetarische gehakt met zout en peper, draai er met vochtige handen balletjes van (optioneel).
  • Voeg de gehaktballetjes na 20 minuten koken aan de soep toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met bruin stokbrood en geraspte kaas (optioneel).

Notities / Tips / Wijnadvies

Voor veganistische optie: vervang boter door plantaardige olie, gebruik groentebouillontabletten en laat het gehakt weg.
Voor koolhydraatarme optie: gebruik minder winterwortel en vervang het brood door een koolhydraatarm alternatief. V

Serveersuggestie:

Geniet van deze kruidige wintergroentesoep als een vullend en verwarmend gerecht tijdens koude dagen, eventueel met een snufje vers gehakte peterselie of bieslook voor extra smaak.

Voedingswaarden

Calories: 200 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 8 g | Vet: 6 g | Zout: 8 mg | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koolhydraat arm / Suikervrij / Zout arm