Kruidige Wintergroentesoep
Equipment
- Grote soeppan
- Voedingslepel
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 25 g boter of plantaardige olie voor veganistisch
- 1 grote ui grof gesneden
- 300 g winterwortel in blokjes
- 300 g prei in ringen
- 2 afgestreken eetlepels chilipoeder of naar smaak aanpassen
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 blik tomatenblokjes 400g
- 5 groentebouillontabletten voor vegetarisch/veganistisch
- 500 g vegetarisch gehakt optioneel, voor vegetarisch/veganistisch
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes van de stronk.
- Verwarm de boter (of plantaardige olie) in een grote soeppan en fruit de ui hierin op laag vuur glazig.
- Voeg de blokjes wortel, prei en bloemkoolroosjes toe, bak het geheel 3-4 minuten op laag vuur.
- Roer de chilipoeder en tijm door de groenten en voeg de tomatenblokjes met vocht toe.
- Verkruimel de groentebouillontabletten erboven en schenk er 2 liter water bij.
- Breng het geheel al roerend aan de kook.
- Laat de soep 30 minuten op laag vuur garen, af en toe roeren.
- Kruid het vegetarische gehakt met zout en peper, draai er met vochtige handen balletjes van (optioneel).
- Voeg de gehaktballetjes na 20 minuten koken aan de soep toe.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep met bruin stokbrood en geraspte kaas (optioneel).
Notities / Tips / Wijnadvies
Voor veganistische optie: vervang boter door plantaardige olie, gebruik groentebouillontabletten en laat het gehakt weg.
Voor koolhydraatarme optie: gebruik minder winterwortel en vervang het brood door een koolhydraatarm alternatief. V
Serveersuggestie:
Geniet van deze kruidige wintergroentesoep als een vullend en verwarmend gerecht tijdens koude dagen, eventueel met een snufje vers gehakte peterselie of bieslook voor extra smaak.Voedingswaarden
Calories: 200 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 8 g | Vet: 6 g | Zout: 8 mg | Sugar: 10 g