Kruidkoek met gember, rozijnen en nootmuskaat
AllerHande januari 2004
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 250 g rozijnen
- 4 theelepel kaneel
- 2 theelepel kardemom gemalen
- 2 theelepel ketoembar = gemalen koriander
- 2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel kruidnagel gemalen
- 300 g volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- 250 g donkere basterdsuiker
- 1 ei
- 2 eetlepels keukenstroop
- 200 ml melk
- 6 bolletjes stemgember fijngehakt
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Sinaasappel schoonboenen, schil eraf raspen en uitpersen.
- In steelpan rozijnen met sinaasappelsap en -rasp verwarmen.
- Iets laten afkoelen.
- In kom specerijen mengen.
- Meel, bakpoeder en suiker erdoor mengen.
- Ei erboven breken, stroop en melk toevoegen, met garde roeren tot glad beslag.
- Gember en rozijnen met sap door beslag roeren.
- Beslag in ingevette cakevorm schenken en koek 1 richel onder midden in oven schuiven.
- Koek in ca. 1 uur en 15 minuten bruin en gaar bakken (satéstokje dat in koek wordt gestoken, komt er droog uit).
- Koek 10 minuten laten afkoelen.
- Vorm verwijderen en koek op taartrooster verder laten afkoelen.
- Koek verpakken in aluminiumfolie en 1 dag laten rusten.