Kruidkoek met gember, rozijnen en nootmuskaat

Kruidkoek met gember, rozijnen en nootmuskaat

AllerHande januari 2004
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 250 g rozijnen
  • 4 theelepel kaneel
  • 2 theelepel kardemom gemalen
  • 2 theelepel ketoembar = gemalen koriander
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kruidnagel gemalen
  • 300 g volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 g donkere basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels keukenstroop
  • 200 ml melk
  • 6 bolletjes stemgember fijngehakt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Sinaasappel schoonboenen, schil eraf raspen en uitpersen.
  • In steelpan rozijnen met sinaasappelsap en -rasp verwarmen.
  • Iets laten afkoelen.
  • In kom specerijen mengen.
  • Meel, bakpoeder en suiker erdoor mengen.
  • Ei erboven breken, stroop en melk toevoegen, met garde roeren tot glad beslag.
  • Gember en rozijnen met sap door beslag roeren.
  • Beslag in ingevette cakevorm schenken en koek 1 richel onder midden in oven schuiven.
  • Koek in ca. 1 uur en 15 minuten bruin en gaar bakken (satéstokje dat in koek wordt gestoken, komt er droog uit).
  • Koek 10 minuten laten afkoelen.
  • Vorm verwijderen en koek op taartrooster verder laten afkoelen.
  • Koek verpakken in aluminiumfolie en 1 dag laten rusten.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Land van herkomst Nederland